Nyinvestering: AblePay Technologies
Investinor er blitt medeier i fintech-selskapet AblePay Technologies fra Trondheim.
AblePay tilbyr teknologi som gjør det mulig for kunder å betale med mobilen uten at butikken må ha mange forskjellige betalingsterminaler.
Det finnes anslagvis 75 millioner betalingsterminaler i verden som har ett felles problem: De støtter ikke alle de ulike typene mobilbetaling, og slike betalingsløsninger et marked i sterk vekst.
AblePay Technologies (tidligere SimLink) løser dette problemet ved å tilby SIM-kortlignende smartkort med unik blåtannteknologi, som enkelt oppgraderer dagens betalingsterminaler til å støtte mobilbetaling – uavhengig av om leverandøren heter Vipps eller MobilePay.
Erstatter tungvinte løsninger
– Kortet installeres i betalingsterminalen i løpet av minutter, og vipps, så kan kortbetalinger og mobilbetalinger gjøres via en og samme løsning. Og det til en dramatisk lavere pris enn alternativet, som er å erstatte de gamle terminalene med nye, eller holde seg med flere terminaler, sier Rune Bjerke, administrerende direktør i AblePay Technologies.
Takket være nyvinningen, som har fått navnet BlueSIM, slipper kunden å forholde seg til flere betalingsterminaler når varene skal betales i butikken.
– Skrekkscenariet hadde vært fire-fem forskjellige betalingsterminaler ved kassaapparatet. Det ville vært forvirrende for kunden og betraktelig dyrere i drift for butikkene, sier Bjerke.
Testes og rulles ut i flere land
Leverandører av betalingsterminaler har til nå kjøpt 50.000 av AblePay Technologies’ smartkort. Løsningen rulles nå ut i Norden, og testes i flere andre land i Europa.
I Norge, som i resten av Europa, konkurrerer bankene og butikkene om å levere den beste løsningen for mobilbetaling, men alle vil samtidig ha en standardløsning som gjør hverdagen enkel for kunden.
Thor Ragnar Klevstuen, som har jobbet lenge med mobilbetaling og nå jobber i SpareBank1 som forretningsutvikler innen betalingsløsninger, hilser den nye teknologien velkommen:
– Dette er en smart og spennende løsning, som på en enkel måte åpner for at mobilbetaling i butikk får langt større utbredelse i eksisterende butikker.
– Enorme muligheter i Asia
AblePay Technologies nye SIM-kort har flere anvendelsesområder, i og med at det også forvandler en standard mobiltelefonen til en sikker betalingsterminal.
– Det gir enorme muligheter i Asia, hvor elektroniske betalingsløsninger er mangelvare, forteller Bjerke.
I verdens utviklingsland foregår mer enn 90% av betalingen i form av kontanter, ifølge Stein Erik Nordmo i Telenor Financial Services. Og volumet er stort, det er snakk om 180 millioner små butikker som betjener 4.5 milliarder kunder daglig.
– Kostnadene ved bruk av kontanter er betydelige i form av ineffektivitet og tapte skatteinntekter. Det vil være behov for betalingsløsninger i de små butikkene som er radikalt rimeligere enn konvensjonelle betalingsløsninger i butikk, og som er svært enkel å bruke både for butikkeier og kundene, sier Nordmo.
SIM-kortet BlueSIM oppgraderer enkelt og billig hvilken som helst telefon, ikke bare smarttelefoner, til å bli en sikker betalingsterminal ved hjelp av blåtann. Kunder kan dermed betale med mobil i butikk, uavhengig av type telefon.
– Dette gir for eksempel teleselskap store muligheter til å rulle ut infrastruktur for mobilbetaling i Asia. Det vil sørge for at skatt blir lettere å inndrive, og det blir langt sikrere å drive handel, sier Rune Bjerke i AblePay Technologies.
– De som leverer varer, for eksempel for Amazon, kan på en sikker og trygg måte la sine bud få betaling digitalt, istedenfor å gå med «risky» kontanter i lomma.
Kortreist produksjon
Smartkortene produseres i samarbeid med elektronikkbedriften Norbit EMS på Røros.
– Nærhet til produksjon er viktig i den fasen vi er i, og det er kjempeartig at en lokal produsent er konkurransedyktig. Vi har et veldig godt samarbeid med Norbit og er godt fornøyd med leveransene, sier Rune Bjerke.
Fakta om AblePay Technologies (tidligere SimLink):
- SINTEF-selskap som har utviklet verdens første SIM-kortteknologi med innebygget blåtann. Smartkortet kan blant annet benyttes til å enkelt oppgradere tradisjonelle betalingsterminaler til å bli betalingsterminaler for mobilbetaling.
- Smartkortet kan også brukes som såkalt beacon i butikken. Fordelen er at selskapets løsning ikke er avhengig av batteri og kan enkelt oppgraderes online.
- Selskapet hadde opprinnelig sitt utspring fra Telenor, men den tekniske utviklingen har de siste seks årene foregått hos SINTEF. Selskapet eies i dag av hovedaksjonæren SINTEF Venture, i tillegg til Founders Fund, Investinor, SpareBank1 SMN Invest og CoFounder.
- Smartkortene produsere av Norbit EMS på Røros (tidligere Norbitech).