– Venturekonferansen har blitt den viktigste møteplassen i bransjen

Publisert: 20.01.2023

Rekordmange deltakere deltok denne uken på Venturekonferansen 2023 på Britannia Hotel.

Med et dystert bakteppe, preget av krigen i Ukraina, et tøffere kapitalmarked og geopolitisk uro, er det viktigere enn noen gang å kunne møtes for å dele erfaringer.

Det var budskapet fra Investinors viseadministrerende direktør Ann-Tove Kongsnes før hun lot statssekretær Anne Marit Bjørnflaten (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet åpne konferansen.

Venturekonferansen arrangeres av Investinor og Norsk venturekapitalforening (NVCA), og satte i år deltakerrekord med over 230 påmeldte. Konferansen ble fullbooket ved nyttår og hadde lange ventelister frem mot avspark 19. januar i Trondheim.

Bransjenestor Trond Riiber Knutsen i TRK Group er klar på hvilken posisjon Venturekonferansen har fått i Norge.

– Venturekonferansen har blitt den viktigste møteplassen i bransjen. I løpet av et døgn hadde jeg et stort antall dialoger med investorer og gründere som det ellers ville tatt flere uker å få gjennomført.  Dette ble en real «rocket launch» for et spennende 2023, sier Riiber Knutsen.

Ser bedring for børsnoteringer

Som i fjor hadde administrerende direktør i NVCA, Ellen Amalie Vold, rollen som konferansier for det fire timer lange programmet.

Første innleder var Stefan Slemdal fra Carnegie, som snakket om kapitalsituasjonen i venturemarkedet.

Han pekte på at det til tross for nedturen er mulig å hente kapital for vekstselskaper, men at vinduet for dem som nå ønsket å gå videre til en børsnotering nå var stengt.

– Selv om det er et svært utfordrende marked for nynoteringer på børsen, viser historien at markedet sjelden er lukket mer enn fire-fem kvartaler på rad. Det betyr at de som drømmer om en børsnotering nå må begynne å forberede seg, uttalte Slemdal.

Også Aker ASA-satsningen Industry Capital Partners (ICP), som ledes av tidligere oljefondsjef Yngve Slyngstad, sto på programmet. Partner Martin Bech Holte snakket om hvordan ICP vil bygge industrielle enhjørninger:

– Norge har mest «low energy» per capita i verden. Det betyr at vi har fantastiske muligheter, dersom vi spiller kortene våre godt, sa han.

ABC om ESG

ESG er et gjennomgangstema i bransjen om dagen, og fikk naturlig nok også en sentral plass på konferansen:

– EU er en reell pådriver for utviklingen vi ser nå. Målet er å drive kapital i en mer bærekraftig retning, uttalte Andreas Lowzow fra advokatfirmaet Schjødt, som snakket om de regulatoriske endringene for VC-bransjen.

Såkalte impact-investeringer fikk også mye oppmerksomhet, og ble blant annet diskutert av Puch Hegeman (WireGroup/NTNU), Thea Messel (Unconventional Ventures), Morten Iversen (Sandwater), og Agnes Svensson (Norsken):

– Alt kan ikke måles i kroner eller øre, noe av dette handler også om storytelling og hva slags forskjell selskapene ønsker å skape, forklarte Hegeman.

Hvordan bli best?

Et av innslagene det var knyttet mye oppmerksomhet til i forkant av arrangementet, var samtalen mellom den tidligere manageren til sjekkesset Magnus Carlsen, partner Espen Agdestein i Idékapital, og Olav Aleksander Bu, prestasjonscoach i Olympiatoppen og gründer av blant annet Entalpi.

Begge snakket om lidenskap som suksesskriterium for å lykkes både som gründer og idrettsutøver. Bu påpekte at Norge er blant landene som er kommet på forskningsbasert utvikling av idretten. Som et eksempel på dette trakk han frem at de veier avføringen til triatlon-utøverne etter trening for å finne et best mulig energieffektivt kosthold.

– Når Kristian Blummenfelt og Gustav Iden er på sykkeltur, så bæsjer de i en liten pose, sa Bye.

Espen Agdestein var rask til å følge opp:

– Jeg tror jeg hadde vært litt bekymret hvis jeg var gründer og hadde fått deg inn som investor, kontret han, til stor latter fra salen.

-I løpet av et døgn hadde jeg et stort antall dialoger med investorer og gründere som det ellers ville tatt flere uker å få gjennomført.  Dette ble en real "rocket launch" for et spennende 2023, sier investor Trond Riiber Knutsen. Alle foto: Henrik Fjørtoft

Rundt 30 prosent av de påmeldte og 50 prosent av innlederne var kvinner på årets arrangement.

Viseadministrerende direktør Ann-Tove Kongsnes la vekt på behovet for å utveksle erfaringer i et krevende marked.

230 påmeldte fylte Britannia Hall omtrent til randen.

Kontakt oss