Arkwright X går sammen med Ferd og Investinor om tech-satsning

Publisert: 25.01.2021

Teknologiinvestor Arkwright X girer opp satsningen på teknologibaserte oppstartsselskaper og får med seg Ferd og Investinor i det nye investeringsprogrammet Arkwright X Investment Family (AXIF).

Arkwright X har siden 2017 investert i tidligfase teknologiselskaper og oppnådd suksess med blant annet Spacemaker, Unloc og Ignite Procurement.

Partnerne i det nystartede samarbeidet skal sammen finne lovende selskaper som kan vokse ved å utvikle banebrytende teknologi for B2B-markedet og som samtidig bidrar til oppfyllelse av FNs bærekraftsmål.

For de selskapene som kommer gjennom nåløyet, vil vi stille med kompetanse, nettverk, kapital og kontorlokaler, og bidra til å skape vekst for selskapene, sier Mathilde Tuv Kverneland, investeringsansvarlig i Arkwright X.

De tre partnerne som står bak investeringsfamilien, vil selv bestemme hvor mye den enkelte skal investere fra case til case. Det er ifølge Kverneland en noe utradisjonell tilnærming.

Programmet knytter også investorene tettere på investeringene enn det som er vanlig i tradisjonelle venturefond. Det åpner for tettere samarbeid og synergier mellom investorenes øvrige selskaper og startupene i porteføljen, sier hun.  

Ferd blir gjennom sitt «impact investing»-mandat, sammen med Investinor, de første programinvestorene i AXIF. Begge har vært sentrale i utviklingen av det nye programmet.

– Vi er utrolig glade for å få Ferd og Investinor med på laget. De har begge solid erfaring og utfyller vår kompetanse og vårt nettverk godt. I tillegg har de finansielle muskler som gjør at vi kan hjelpe våre porteføljeselskaper til ytterligere vekst. Samarbeidet styrker vår posisjon som et av Norges ledende investeringsmiljøer i sitt slag, sier Nicolai Klemeyer Smith, partner i Arkwright X.

Erik Bjørstad, direktør for Ferds «impact investing» sier samarbeidet passer som hånd i hanske med Ferds egen strategi:

– Vi har fulgt Arkwright X siden oppstarten for bare fire år siden og er imponert over hva de har klart å få til. AXIFs arbeid med tidligfaseselskaper som kan levere både positiv effekt på FNs bærekraftsmål og god avkastning, passer som hånd i hanske med våre ambisjoner for impact investing. Nå ser vi frem til å ta del i utviklingen av neste generasjons teknologiselskaper gjennom AXIF.

– Med Ferd om bord får vi mer enn en nyttig sparringspartner for oss og porteføljeselskapene. Ferd har nemlig også planer om å knytte startupene opp mot andre selskaper i Ferd-sfæren. For eksempel er Ferd Eiendom i dag kunder av to av våre porteføljeselskaper, Spacemaker og Imerso. Slike kundeforhold er blant det mest verdifulle du kan tilby tidligfaseselskaper», fortsetter Tuv Kverneland.

Investinor deltar i samarbeidet gjennom sitt presåkornsmandat. Rannveig Fadum, investeringsdirektør i Investinor, trekker frem Arkwright X sin tette oppfølging av porteføljeselskapene og samarbeidet med morselskapet Arkwright Consulting, som en viktig årsak til at de vil være en del av familien.

– Arkwright X har gode resultater så langt, og tilgang på mange spennende investeringsmuligheter i presåkorn og såkornsfasen. De har også en unik modell med aktivt eierskap, hvor selskapene de investerer i gjerne flytter inn i Arkwrights lokaler. Det tette samarbeidet med Arkwright Consulting gir tilgang til et veldig sterkt kompetanse- og analysemiljø. Vi har store forventinger til hva Arkwright X og AXIF kan skape av verdi for både gründerne og investorene fremover, sier Fadum.

– Investinor har lenge vist en appetitt for investeringer i den helt tidlige fasen. Det passer vår strategi perfekt. Vi har hatt et tett og godt samarbeid over flere år allerede. Vi har blant annet investert sammen i Ignite Procurement, et selskap som har utviklet et digitalt verktøy for innkjøp, og ser frem til å knytte dem enda tettere til oss gjennom AXIF. Investinors erfaring med tidligfaseinvesteringer vil utvilsomt skape verdi for AXIF og våre porteføljeselskaper, sier Klemeyer Smith i Arkwright X.

Utgangspunktet med Investinor og Ferd som programinvestorer er meget solid, men de tre partnerne er enige om at det er rom for noen til. Det er viktig at de har riktig profil og bidrar til å styrke fellesskapet.

Skape Norges neste teknologieventyr

Om de riktige kandidatene dukker opp har AXIF ambisjon om å investere rundt 200 millioner kroner over de neste 5-6 årene. Investeringsbeløp per selskap vil typisk variere mellom 1-15 millioner kroner. Oppfølgingsinvesteringer i selskapene som lykkes er en viktig del av strategien.

Muligheten til å bruke Arkwright sine kontorlokaler og nærheten til selskapets øvrige ressurser vil fortsatt være en sentral del av modellen, spesielt for selskaper i den tidligste fasen. Men AXIF har også mål om å investere i selskaper som ikke har dette behovet. Kapitalen som er tilgjengelig gjennom AXIF vil også gjøre det mulig å gå inn i senere såkorns-runder med større beløp enn det Arkwright X har kunnet gjøre på egen hånd.

– Vårt mål er å være den beste partneren og investoren for skaperne av Norges neste teknologieventyr. Etableringen av AXIF, med både Ferd og Investinor på laget, er et avgjørende steg for å ta denne posisjonen, sier Tuv Kverneland.

Rannveig Fadum, investeringsdirektør i Investinor

Kontakt oss