Derfor investerer Investinor i TouchNetix

Publisert: 30.12.2022

Investinor vektet seg nylig opp i TouchNetix, som utvikler berøringsskjermer til noen av verdens største bilprodusenter. Her forklarer investeringsdirektør Erik Wold hvorfor.

TouchNetix ble grunnlagt av seriegründerne Vegard Wollan og Gaute Myklebust, som tidligere har hatt stor suksess med Atmel. Med base i Trondheim har de satt norsk databrikketeknologi på verdenskartet.

TouchNetix leverer brikker som styrer bilens berøringsskjermer.

Mercedes-Benz var den første bilprodusenten til å ta i bruk teknologien i forbindelse med lanseringen av de futuristiske elbilmodellene EQS og EQE.

Også Ferrari skal ifølge norske medier stå på kundelisten, selv om selskapet selv ikke vil bekreftet dette.

–Hvorfor TouchNetix, forvalter Erik Wold?

Etter at Tesla S lanserte Model S med sin store touchskjerm for noen år siden, har digitaliseringen av bilparken eksplodert. Markedet er i kraftig vekst, og TouchNetix utvikler unike produkter.

–Hva kan du si om gründerne?

Teamet er fremragende. Vi kjenner Vegard og Gaute godt. De har bygget opp og solgt lignende selskaper tidligere med stort hell. Tidligere resultater er som kjent en god indikator på fremtidige resultater. At de nylig greide å hente 120 millioner kroner fra topp-investorer i et svært krevende marked, sier mye om teamet.

–TouchNetix er ikke alene om å lage databrikker til bilindustrien. Hva kjennetegner deres produkt?

Vi mener det er unikt. Skjermene kan registre trykk opptil 15 cm over skjermen, og kan betjenes av brukere med tykke hansker utendørs, i sterkt sollys, til havs og så videre. Dette åpner opp for helt nye bruksområder. TouchNetix har også flere patentfamilier som beskytter de teknologiske løsningene. Det eneste TouchNetix ikke har, er konkurrentenes storskalafordeler. Men det håper vi å gjøre noe med. Sammen med svært solide medaksjonærer er målet å skalere selskapet.

–Hva kan du si om markedet?

Det er stort og i kraftig vekst. I de fleste moderne biler sitter det en eller flere berøringsskjermer som kan benytte selskapets brikker. På verdensbasis retter TouchNetix seg mot et marked på cirka 100 millioner enheter bare innenfor «automotive»-segmentet. I tillegg kommer berøringsskjermer i industrielle segmenter, slik at vi totalt sett snakker om kanskje 150 millioner enheter per år. Totalt er markedet for halvledere estimert til svimlende 467 milliarder dollar. Det ventes å vokse med cirka 15 prosent i året det neste tiåret. TouchNetix leverer direkte til noen av verdens fremste leverandører, som LG og Samsung, og har et bredt globalt distribusjonsnett.

–Samtidig vet alle som har forsøkt å kjøpe PlayStation til jul at komponentmangel fortsatt er problem. Hvordan påvirker dette TouchNetix?

Det er dessverre en realitet at hele bransjen er avhengig av TSMC, som kontrollerer over halvparten av verdens chipsproduksjon. Men TouchNetix har sikret seg en god avtale som er dekkende for etterspørselen.

TouchNetix display

Prestisjemerket Mercedes-Benz benytter TouchNetix-teknologi i de futuristiske elbilmodellene EQS og EQE. Foto: TouchNetix

Investeringsdirektør Erik Wold i Investinor

–Etter at Tesla S lanserte Model S med sin store touchskjerm for noen år siden, har digitaliseringen av bilparken eksplodert. Markedet er i kraftig vekst, og TouchNetix utvikler unike produkter, sier investeringsdirektør Erik Wold

Kontaktpersoner

Kontakt oss