Flyttet på bygda med jobben i bagasjen
Da familien ventet barn, flyttet Ignite Procurement-toppen Frank Willie Bødal og samboeren fra Oslo til Nordfjord. Jobben tok han med seg.
I den postkortvakre vestlandsbygda jobber siviløkonomen som «revenue operations manager», en nøkkelstilling i oppstartsselskapet. At de fleste kollegene sitter i Oslo, er ikke et problem.
– Å flytte hjem er i ferd med å bli en stor bølge. Koronakrisen viste at man kan jobbe effektivt hjemmefra. Bedrifter som legger til rette for fjernarbeid, vil oppleve at det er lettere å tiltrekke seg og beholde de beste folka, sier Bødal.
Han kommer fra Loen i Nordfjord. Samboeren Marte Rønnestad er fra nabokommunen Eid. De møttes i Oslo, men bestemte seg for å flytte da hun var ferdig med legestudiene. Graviditeten satte fart på flytteplanene.
– I småbarnsperioden er det viktig å være tett på familie og besteforeldre. Det gir fleksibilitet, særlig i forhold til å bo i byen. Det var en viktig faktor for oss, sier Bødal.
Helse viktig også i startups
For Investinor er tilrettelegging av arbeidshverdagen en del av ESG-arbeidet – bedre kjent som «Environmental, Social and Governance». Mens «E»-en i «ESG» er mest kjent, står «S»-en for sosiale forhold. Det dekker alt fra menneskerettigheter via personvern til arbeidsmiljø. Investinor er særlig opptatt av helse i bred forstand, ikke minst i oppstartsselskaper som ofte opplever knapphet på både kapital og ressurser.
Bødal var ansatt nummer tre i Ignite Procurement, som ble startet av to av hans studiekamerater fra Norges handelshøyskole (NHH). I dag teller bedriften 45 ansatte i Norge, Europa og USA.
Etter studiene jobbet Bødal i konsulentgiganten PWC. En kveld inviterte Ignite-gründerne på fotball og pizza. I bakrommet dukket et jobbtilbud opp.
– Så hoppet jeg i det uten helt å vite hva jeg gikk til, forteller Bødal.
Samtidig gjorde 34-åringen det klart at han og samboeren ønsket å flytte hjem på et tidspunkt. Spørsmålet var om jobben kunne bli med på flyttelasset.
– Så kom koronakrisen. «Remote work» var plutselig noe alle gjorde. Det satte fart på planene. Og det var jo litt flaks for vår del, sier Bødal.
Gründer: Fungerer godt
Gründer og administrerende direktør Sigbjørn Nomehans i Ignite Procurement legger til:
– Koronaperioden har vist at fjernkontor fungerer godt, og vi har fortsatt med stor fleksibilitet i hvor man sitter. Det vi bryr oss om, er at jobben som kreves blir gjort med god kvalitet. I bunnen ligger en stor tillit mellom de ansatte i Ignite og reisen vi har begitt oss ut på. Alle hos oss jobber hardt og står på, og da setter de ansatte pris på fleksibiliteten dette gir, sier Nome.
Senior associate Øystein Wikan i Investinor er positiv til flyttetrenden.
– Man må ikke lenger flytte til Oslo eller en annen storby for å få en interessant jobb etter studiene. Trenden går i retning av mer fjernarbeid, og mange teknologibedrifter velger å vokse i distriktene. Bare se på Tibber i Førde, sier Wikan med henvisning til det innovative energiselskapet med hovedkontor i Sunnfjord.
Samtidig er Bødal klar på at kommunene må kjenne sin besøkelsestid når mange nå vurderer å flytte hjem.
– Å sitte alene på hjemmekontor er ikke sunt over tid. Kommunene i samarbeid med andre aktører må få på plass en slags infrastruktur for fjernarbeidere. Alle trenger fellesskap, sier Bødal, som selv har plass i en «co-working space» i bygda.
Forsker: Hybrid arbeidshverdag kommet for å bli
– Pandemien har lært oss at vi kan jobbe fra hvor som helst, og det som er helt sikkert er at folk ønsker fleksibilitet, sier Nils Brede Moe, sjefforsker i avdeling for Systemutvikling og sikkerhet i Sintef til Adresseavisen.
Moe leder en forskergruppe som gjennom hjemmekontorårene 2020 og 2021 har studert dynamikken i fem store nordiske selskap.
– Funnene herfra viser at en hybrid arbeidshverdag, med en miks av hjemmekontor og kontortid, er kommet for å bli. De fleste svarer at de vil jobbe litt mindre enn halvparten hjemme og resten på kontoret. Mange vil også bort fra sentrum i de store byene og heller jobbe på mindre steder. Fritid og friluftsliv har også blitt viktigere for mange. Arbeidsgivere som ikke tilbyr fleksibilitet vil ikke bli oppfattet som attraktiv, og miste arbeidstakere, slår Moe fast overfor avisen.