Nyinvestering i medtech

Publisert: 05.01.2016

Investinor har investert 18,5 millioner kroner i medtech-selskapet SpinChip Diagnostics AS fra Oslo.

SpinChip Diagnostics utvikler et nytt apparat som analyserer blodprøver pasientnært, raskere og mer presist enn det legekontorer og sykehus i dag har mulighet til. Produktet gjør det mulig å flytte flere analyser fra sentrale laboratorier til pasientnære situasjoner, slik at blodprøver kan analysere på behandlingsstedet: legekontor, ved sykehussengen og på akuttmottak.

Apparatet ligner på kaffekapselmaskinene i de tusen hjem, og det er omtrent like enkelt i bruk: Et lite stikk i fingeren, kapselen med blodprøven settes inn i apparatet og i løpet av minutter er svaret klart.

I første omgang satser selskapet på en analyse som gir raskere svar på om pasienten har et hjerteinfarkt, som er en tilstand med diffuse symptomer. Teknologiplattformen skal gradvis utvikles til å dekke rask diagnostikk innen en rekke områder, som for eksempel akutte betennelser, kreft, allergi og kroniske sykdommer som diabetes.

Samme kvalitet som «laben»
– Tester har vist at apparatet kan levere samme kvalitet som vanlige laboratorier. Mens dagens pasientnære løsninger har et begrenset repertoar av analyser og ofte dårlig pålitelighet, åpner vår analyseplattform for at et mangfold av avanserte analyser kan gjøres raskt, enkelt og pålitelig, sier Lars Halvor Langmoen, administrerende direktør i SpinChip Diagnostics.

Det totale markedet for pasientnære analyser har allerede passert 50 milliarder kroner, og en sterk vekst er forventet fremover. SpinChips produkt vil kunne spille en nøkkelrolle i å overføre avanserte analyser fra laboratorier til pasientnære situasjoner.

─ SpinChip Diagnostics har potensial til å bli et stort selskap, og det liker vi. Denne emisjonen er bare starten, og når selskapet lykkes, vil det bli et internasjonalt flaggskip for norsk medtech-industri, sier Ann-Tove Kongsnes, investeringsdirektør i Investinor.

Spin off fra Sintef
SpinChip Diagnostics Er lokalisert i Oslo og har nå ti ansatte. Teknologiutviklingen startet i 2008 av Stig Morten Borch som da var seniorforsker i SINTEF. Selskapet SpinChip ble etablert i 2012 med SINTEF Venture III og Tronrud Engineering som eiere.

Stig Morten Borch har jobbet i medtech-bransjen i mer enn 30 år. Han ledet blant annet utviklingen av Nycomed/Axis-Shields analyseplattformer Nycocard og Afinion.

Administrerende direktør Lars Halvor Langmoen kom fra ledelsen i solenergiselskapet NorSun, som tidligere er kåret til Norges raskest voksende teknologiselskap.

Emisjon på totalt 37 MNOK
SpinChip Diagnostics har gjennomført en emisjon på totalt 37 millioner kroner, hvorav halvparten av kapitalen kommer fra Investinor og resten fra engleinvestorer, ansatte og eksisterende aksjonærer.

Pengene skal brukes til å ta frem en prototyp som skal testes på Akershus universitetssykehus. SpinChip tar sikte på å lansere apparatet i markedet i 2018-19.

Blant investorene er professor Lars-Olof Hansson, en nestor innen laboratorieanalyser i Sverige. Han ble først hentet inn som medisinsk rådgiver for selskapet, og ble så betatt av teknologien at han investerer 1,3 millioner kroner i SpinChip.

– Dette apparatet er enestående og det mest spennende jeg har sett innen markedet for pasientnære analyser, sier Hansson.

Velrennomert styreleder
Samtidig som Spinchip nå henter inn ny kapital, overtar Åse Aulie Michelet som styreleder i selskapet. Hun har tidligere vært administrerende direktør i Teres Medical Group AS og Marine Harvest ASA, og har hatt lederposisjoner i Amersham og GE Healthcare.

Åse Aulie Michelet har også hatt styreverv i blant annet Orkla ASA, Cermaq ASA og Yara International ASA, samt vært styreleder i Photocure ASA.

Les om Spinchip i DN Gründer.

Kontakt oss