Positiv utvikling i Investinors resultater

Publisert: 08.11.2019

(Trondheim, 8. november 2019) Investinor leverer en bruttoavkastning på 28,2 millioner kroner i tredje kvartal. Dermed er det statlige investeringsselskapets driftsinntekter oppe i 155,3 millioner kroner hittil i år.

– Investeringer i oppstartsbedrifter har den utfordringen at det kan ta lang tid å bygge opp selskapenes lønnsomhet. Derfor er det naturlig at man ikke ser en positiv avkastning fra dag én. Nå ser vi at verdiene i Investinors portefølje stiger, og vi høster fruktene av ventureinvesteringer gjort over mange år, sier administrerende direktør i Investinor Terje Eidesmo.

Netto avkastning etter forvaltningskostnader (driftsresultat) ble på 17,0 millioner kroner for kvartalet, og 120,1 millioner kroner så langt i år. I løpet av kvartalet ble deler av aksjebeholdningen i børsnoterte Calliditas Therapeutics solgt, med en avkastning på̊ 1,8 ganger investert kapital.

Over 60 millioner investert i Q3
Investinor gjorde tre nyinvesteringer og 14 oppfølgingsinvesteringer i kvartalet. Porteføljeselskapene har fått tilført 199,3 millioner kroner i ny kapital, hvorav 61,3 millioner kroner (30,8 prosent) kommer fra Investinor.

– Det er fint å se at Investinor oppnår god avkastning i tillegg til de mange ringvirkningseffektene selskapet skaper ved å tilføre norske selskaper kapital i en fase der mange andre aktører vegrer seg for å gå inn. Siden vi kun tar minoritetsposisjoner i investeringene våre drar vi også inn andre kompetente investormiljøer, som ellers kunne blitt stående på sidelinjen, samtidig som vi fungerer som en brobygger for privat utenlandsk kapital, sier Eidesmo.

Sistnevnte kommer tydelig frem i en nylig gjennomført ringvirkningsanalyse fra Impello, som viser at Investinors investeringer til sammen har utløst 8 milliarder kroner i privat kapital, hvorav nesten 3 milliarder av disse kom fra utenlandske investorer.

Venter økt realiseringstakt
Investinor har nå 64 selskaper i porteføljen, hvorav 30 av disse er tidligfaseinvesteringer.

– Vi forventer at porteføljen vil kunne gi en god avkastning de neste årene. Porteføljen favner hele spekteret fra tidligfaseinvesteringer til selskaper som har vært i porteføljen i opp mot ti år, og vi regner med at realiseringstakten skal øke i de neste 12 til 24 månedene, sier Eidesmo.

Kontakt oss