Skattepolicy

Publisert: 16.05.2024

I tråd med forventninger fra eier nedfelt i Eierskapsmeldingen (Meld.St.6 2022-2023), har Investinor utarbeidet en policy for selskapets skatteatferd. Policyen vedtas av styret, og formidles til alle våre porteføljeselskaper som en del av vårt bidrag til å utvikle morgendagens næringsliv.

1.     Om Investinor

Investinor er et investeringsselskap eiet av staten ved Nærings- og  fiskeridepartementet, som investerer risikokapital i noen av de mest lovende selskapene i sitt marked. Investinor kan gjøre direkte investeringer i selskaper, investere i såkorn- og venturefond, matche-investere sammen med private investorer i såkorn- og venturefaseselskap, samt gjøre pre-såkorninvesteringer i fond.

Alle våre investeringer gjøres på bakgrunn av grundige gjennomganger av selskapene, eller fond og fondsforvalter. Investinor investerer innenfor direkteinvesteringer i selskaper med virksomhet i eller ut fra Norge. For Investinors indirekte investeringer gjennom fondsmandatet, kan en andel av selskapene være hjemmehørende i andre land uten krav om at det drives virksomhet i Norge.  Investinor investerer ikke i selskaper eller fond som bryter med hovedprinsippene vi legger til grunn på skatteområdet. I tilfeller hvor det indikeres brudd med våre prinsipper vil vi, sammen med selskapet og våre medinvestorer eller fondet/fondsforvalter, arbeide for å etablere en praksis som er sammenfallende med vår policy.

2.   Investinors skattepolicy

Investinors skattepolicy hvilker på tre grunnprinsipper:

  1. Bærekraft

Skatteinntekter er en forutsetning for bærekraftig utvikling. Profitable selskaper bidrar til økte skatteinntekter, som igjen bidrar til finansiering av den enkelte stats utvikling. I Investinors samfunnsoppdrag, som er å utvikle morgendagens næringsliv, er skatteinntekter en sentral ringvirkning. Gjennom suksess i vårt arbeid vil vi indirekte bidra til finansiering av sentrale institusjoner som helse, velferd og utdanning, i tillegg til realkapital og infrastruktur.

  1. Opprinnelse og åpenhet

Våre porteføljeselskaper og fond skal betale skatt til det land hvor verdiene skapes.

Investinors investeringsportefølje består av direkte og indrekte investeringer i flere selskaper med global tilstedeværelse. Uavhengig av hvor virksomheten ligger, skal alle våre selskaper og fond betale skatt til det vertsland hvor verdiene genereres. I tillegg forventes det at alle våre selskaper og fond opptrer transparent overfor det enkelte vertslands skattemyndigheter, herunder gi tidsriktig og korrekt informasjon for å danne grunnlag for skattlegging av selskapet/fondet. Det forventes at våre selskaper og fond følger skattelovgivningen i de land de driver virksomhet.

Gjennom aktivt eierskap skal Investinor sørge for at våre selskaper drives ansvarlig og profesjonelt. Det innebærer også at Investinor skal bidra til økt bevissthet rundt skattelovgivning og etterlevelse av de regler som gjelder for det enkelte selskapet. I de selskapene hvor Investinor har indirekte investeringer gjennom fondsinvesteringer vil Investinor gjennom avtaleverk med fondsforvalter sikre at investeringene fondet foretar er i tråd med vår skattepolicy.

  1. Integritet og rettferdighet

Investinor deltar ikke i kunstige ordninger for å redusere skatteprovenyet.

Investinor skal ikke med viten bidra til skadelig skattepraksis. Som minoritetsinvestor skal vi etter beste evne sørge for at våre selskaper og fond ikke utøver skadelig eller potensielt skadelig skatteatferd. Samtidig vurderer vi det som hensiktsmessig at Investinors porteføljeselskaper og fond benytter seg av de skatteinsitamenter som foreligger for sine virksomheter.

Våre porteføljeselskaper og fond oppfordres videre til å:

  1. Etterleve skattelovgivningen: selskapene og fondene må etterleve alle gjeldende lover og forskrifter i landende de har virksomhet i.
  2. Ikke ta del i uthuling av et lands skattegrunnlag og overskuddsflytting: selskapene og fondene må ikke ta i bruk kunstige ordninger, som eksempelvis bruk av internprising for å flytte skattepliktig overskudd fra der de har sin virksomhet.
  3. Ikke ta del i aggressiv skatteplanlegging: Selskapene og fondene Investinor investerer i bør ikke ta del i noen form for aggressiv skatteplanlegging som tapper det lokale skattegrunnlaget.

3.   Særskilt om Investinor

Investinor investerer hovedsakelig i verdipapirer som faller inn under fritaksmetoden i dagens skattemodell. Dette innebærer at våre inntekter i det alt vesentlige vil være skattefrie. Investinor betaler ellers norske skatter og avgifter i henhold til gjeldende regler, og fordrer at alle våre samarbeidspartnere gjør det samme.

4.   Endringer i policy

Denne policyen skal oppdateres ved behov, og evalueres av styret hvert andre år. Endringer i policyen skal godkjennes av styret.

Kontakt oss